Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Качамак»Купол от полента с кюфтенца

Купол от полента с кюфтенца

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Купол от полента с кюфтенца4 / 4
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Купол от полента с кюфтенца - удоволствие в чиния"

Необходими Продукти

  • за полентата
  • брашно - 8 с.л. царевично
  • брашно - 1 с.л. бяло
  • вода - 1 л.
  • сол - щипка
  • за кюфтенцата
  • кайма - 300 г телешка
  • яйца - 1 бр.
  • пармезан - 20 г настърган
  • сух хляб - 1 филия
  • магданоз - щипка
  • лук - 1/2 от глава
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - щипка
  • за доматения сос
  • домати - 400 г консерва смлени
  • зехтин - 1 к.ч.
  • босилек - щипка
  • черен пипер - щипка
  • лук - 1 бр. шалот
  • моркови - 1 бр.
  • селъри - 1 стрък
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе кюфтенцата със соса.

Сложете каймата в купа, добавете едно яйце, накисната и отцедена от водата филия бял хляб, наситнени лук и чесън, настърган пармезан.

Овкусете със сол, щипка черен пипер и щипка прясно нарязан магданоз. Омесете добре продуктите.

Направете малки кюфтенца, колкото орех и оваляйте в брашно.

Нарежете един морков, глава лук шалот и стрък селъри на ситно. В тиган загрейте една кафяна чашка зехтин и запържете зеленчуците за кратко. Добавете кюфтенцата и продължете пърженето за около 5-6 мин, като разбърквате непрекъснато.

Добавете смлените домати, налейте чашка топла вода. Овкусете с щипка босилек и щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе соса, докато остане на мазнина.

В тенджерка налейте литър студена вода. Изсипете 8 с.л. царевично брашно и 1 с.л. бяло брашно. Посолете и сложете съда на котлона.

Гответе полентата за 30-40 мин, като бъркате непрекъснато. В купа изсипете готовата полента. Оставете си няколко лъжици настрана, за да затворите отвора. Разстелете полентата по стените на купата, като се стараете да бъде еднаква по дебелина.

В средата изсипете соса с кюфтенцата и покрийте с оставената настрана полента.

Оставете купата настрана, за да се охлади. Обърнете охладения купол полента в подходяща чиния, нарежете и поднесете.

Да ви е сладко с тази оригинална италианска рецепта - купол от полента с кюфтенца!

Забележка: Вместо купа може да ползвате кръгла форма за кекс, а соса с кюфтенцата да изсипете в отвора!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: