Перфектен козунак без месене

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Новак
31
155
208
91
28/03/2020
"На това му викаме перфектен козунак "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо60 930
  • Преглеждания за месеца154
  • Преглеждания за седмицата30
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за козунака може да се приготви от сутринта, а да се пече вечерта или на другият ден.

Разтопеното масло го оставяме малко, да се охлади на стайна температура.

За плънката смесваме всичко в купа, нарязваме локума, сушените плодове, начупваме шоколада.

Разтварям маята в хладкото мляко, добавям 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставям на топличко 20 минути да шупне.

В купа разбивам яйцата със захарта, добавям към тях шупналата мая, ванилията, охладеното разтопено краве масло, настърганите кори от лимон и портокал и сока на половин лимон.

Започвам да добавям по малко от брашното, смесено със солта. Бъркам с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям в хладилника до сутринта. Там може да престои до 24 часа.

Вечерта или на другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли или отпусне на топличко при стайна температура.

При мен стоя 2-3 часа да се отпусне и затопли.

Изсипете тестото върху набрашнен плот и омесете до степен да се оформя меко тесто. Разделете тестото на две и всяка половина на още две или три части.

Всяка част я разточвам на правоъгълна кора, не много тънка. Всяка кора я намазвам с разтопено масло или олио.

Върху всяка разточена кора поръсвам с плънка - или не слагам. Навивам на рула всички кори и усуквам на фитили.

Може да сплетете или само два по два да ги усучете. Прехвърлям в тави с хартия за печене на дъното. Покрийте ги пак и оставете така козунаците без месене да втасат на топло поне два часа.

Намажете с жълтъка, смесен с няколко капки олио и няколко капки прясно мляко. Поръсвам отгоре с филирани бадеми.

Пека сплетените козунаци в студена фурна, че моята е много силна. Печенето при мен е 15 минути на 160 градуса, само на долен, 15 минути на 160 градуса, горен и долен.

И след като проверих с дървен шиш и имаше недоопечено тук-там, оставих още малко на 160 на двата реотана - 10 минути. Ако се зачервят бързо перфектните козунаци без месене, покрийте със алуминиево фолио.

Забележка: Независимо че тестото е меко при приготвянето, е удобно за работа. Леко го премесвам на плота с малко брашно, за да мога да го оформя лесно.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иивинка
Иивинка
28.03.2020 13:16
Задължително, ще го пробвам. Благодаря за страхотната рецепта!
4
0
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
16.04.2020 19:30
Във рецептата си, сега видях, че съм пропуснала да запиша и 100 г мазнина. Тя може да е смесена, олио и краве масло. Съжалявам!
0
0