Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Перфектен козунак в хлебопекарна, кукър и фурна

Перфектен козунак в хлебопекарна, кукър и фурна

Перфектен козунак в хлебопекарна, кукър и фурна
Снимка: Цветанка Цветанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 белтък се отделя за намазване)
  • суха мая - 11 г
  • захар - 250 г
  • сол - 10 г
  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 80 мл (кр. масло)
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • ванилия - 2 бр.
  • коняк - 2 с.л. (или друг алкохол)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съда на хлебопекарната се слагат всички течни съставки, после се добавят сухите. Маята да е най-отгоре.

Включва се на програма тесто. След първото спиране (около 15 мин) се пуска отново програмата. След следващото спиране тестото се изважда. Оставя се 10 мин да почине.

Разделя се на 3 и леко се раздърпва да стане на фитили. Сплита се плитка. В съда на кукъра се слага хартия за печене. Поставя се сплетената плитка завита в кръг.

Намазва се с белтъка. Поръсва се обилно със захар. Кукърът се включва на програма Хляб. След 2 часа тестото ще е напълнило формата.

Взима се купата и се слага в загрята фурна на 170 градуса и се пече 20-30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: