Начин на приготвяне
Тестото за козунака може да се приготви от сутринта, а да се пече вечерта или на другият ден.
Разтопеното масло го оставяме малко, да се охлади на стайна температура.
За плънката смесваме всичко в купа, нарязваме локума, сушените плодове, начупваме шоколада.
Разтварям маята в хладкото мляко, добавям 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставям на топличко 20 минути да шупне.
В купа разбивам яйцата със захарта, добавям към тях шупналата мая, ванилията, охладеното разтопено краве масло, настърганите кори от лимон и портокал и сока на половин лимон.
Започвам да добавям по малко от брашното, смесено със солта. Бъркам с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям в хладилника до сутринта. Там може да престои до 24 часа.
Вечерта или на другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли или отпусне на топличко при стайна температура.
При мен стоя 2-3 часа да се отпусне и затопли.
Изсипете тестото върху набрашнен плот и омесете до степен да се оформя меко тесто. Разделете тестото на две и всяка половина на още две или три части.
Всяка част я разточвам на правоъгълна кора, не много тънка. Всяка кора я намазвам с разтопено масло или олио.
Върху всяка разточена кора поръсвам с плънка - или не слагам. Навивам на рула всички кори и усуквам на фитили.
Може да сплетете или само два по два да ги усучете. Прехвърлям в тави с хартия за печене на дъното. Покрийте ги пак и оставете така козунаците без месене да втасат на топло поне два часа.
Намажете с жълтъка, смесен с няколко капки олио и няколко капки прясно мляко. Поръсвам отгоре с филирани бадеми.
Пека сплетените козунаци в студена фурна, че моята е много силна. Печенето при мен е 15 минути на 160 градуса, само на долен, 15 минути на 160 градуса, горен и долен.
И след като проверих с дървен шиш и имаше недоопечено тук-там, оставих още малко на 160 на двата реотана - 10 минути. Ако се зачервят бързо перфектните козунаци без месене, покрийте със алуминиево фолио.
Забележка: Независимо че тестото е меко при приготвянето, е удобно за работа. Леко го премесвам на плота с малко брашно, за да мога да го оформя лесно.
Да ви е вкусно!
Коментари