Лесен хляб без мая

29/03/2020
"Не се притеснявайте, ако маята е свършила - чуден хляб се прави и без нея "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 955
  • Преглеждания за месеца101
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • семена - 2 с.л. микс
  • вода - 70 мл
  • царевично брашно - 1 ч.ч. пълнозърнесто
  • брашно - 2 ч.ч. бяло, до меко лепнещо тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този лесен хляб без мая купа смесваме двата вида брашно. Добавя се сол, захар, сода за хляб и семена микс.

Разбърква се сместа, прибавяме олио, кисело мляко, вода и с вилица се разбърква на топка лепкаво тесто.

Плот се поръсва с брашно, сипваме тестото и с малко брашно се омесва леко само се прехвърля няколко пъти.

Оформя се топка с набрашнени ръце и поставяме върху хартия за печене в тавичка.

С нож се срязват два дълбоки разреза на кръст.

Печем царевичния хляб в загрята фурна 200°C първо за 10 минути, намалява се на 170°C печем още 30 минути до суха клечка и готово.

Соденият хляб се изважда и леко охладен срязах на филии.

Вкусен, лесен, без да чакаме да втасва - това е страхотен хляб за обяд!

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Чудесен е ,няма да съжаляваш с хрупкава коричка и мека вътрешност - вкусотия !
0
0
Таня Левенова
Ще си го направя непременно ,
като си купя брашната!
1
0