Начин на приготвяне
Първо слагаме да се сварят добре агнешките дреболии за около час. След това отцеждаме от бульона (него не го ползваме ) и оставяме в гевгир дреболиите.
През това време наситняваме пресния лук, почистваме булгура и ориза и ги измиваме старателно. Нарязваме на ситно и агнешките дреболии.
В дълбока тава слагаме олиото и запържваме за кратко лука, след това прибавяме дреболиите и булгура и бъркаме непрекъснато.
Прибавяме червения пипер, наливаме вода, като отношението булгур: вода трябва да е 1:4 (1 ч.ч булгур : 4 ч.ч вода) .
След това добавяме и джоджена, солта и черния пипер. Разбъркваме старателно.
Разбиваме 2-те яйца добре и прибавяме прясното мляко към тях. Наливаме ги при дробеното и разбъркваме добре.
Печем дроб сармата в предварително загрята на 240 градуса фурна за около час и половина или до готовност.
Това можем да разберем, като почне да се сгъстява, водата да намалява и дреболиите и мазнината излизат на повърхността.
Всяка фурна пече различно и ако се налага, може да добавите още малко вода до пълното сваряване на булгура.
Тогава изключваме фурната, вадим дробеното, покриваме го с алуминиево фолио и изчакваме поне 30 минути да се задуши.
Преди да се поднесе, дробеното се разбърква добре, за да може навсякъде да има дреболии. Може да поднесете с пресен чесън.
Дроб сармата с прясно мляко е много вкусна.