Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Качамак»Сладък качамак с тиква и орехи

Сладък качамак с тиква и орехи

Сладък качамак с тиква и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
03/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Сладкия качамак с тиква и орехи прилича на произведени на изкуството и въпреки че не ни се иска, ще трябва да си хапнем"

Необходими Продукти

  • тиква - 2 ч.ч.
  • орехи - 1/3 ч.ч.
  • кафява захар - ½ ч.ч. (около 6 с.л.)
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 щипка
  • За качамака
  • царевичен грис - 1 к.ч.
  • вода - около 2 ч.ч.
  • кафява захар - 3 с.л. с връхче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме тиквената плънка, като в тенджерка с малко водичка на дъното сваряваме тиквата – обелена и нарязана на ситни кубченца. Леко като омекне, прибавяме кафявата кристална захар, орехите и канелата.

Разбъркваме и отстраняваме от котлона, чак след като водата почти се изпари (затова варим без да е захлупена с капак, за да изври по-бързо).

След това в друга тенджерка наливаме вода и я подслаждаме с кафява захар. Щом тя се разтвори и водата заври, сипваме плавно царевичния грис и разбъркваме без да спираме (с телена бъркалка).

Бъркаме качамака, докато поеме водата и се сгъсти. Можем да го поднесем в купички, заедно с тиквеното сладко.

Също по много лесен начин – може да претворим в красив десерт - тортички. По дъното на шоличка разстиламе пласт качамак, след това от сладката тиква (запълваме реда и по краищата, за да не е празно), после пак качамак /тиква/ и завършваме с царевичен пласт, който заравняваме. С останалото количество може да нааправим още една тортичка.

Оставяме да се стягат и след час или повече, обръщаме шоличката върху чинийката, с която ще поднасяме.

Поръсваме с орехи и сме готови!

Лесен и невероятно вкусен десерт – сладък качамак с тиква и орехи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: