Начин на приготвяне
Първо приготвяме тиквената плънка, като в тенджерка с малко водичка на дъното сваряваме тиквата – обелена и нарязана на ситни кубченца. Леко като омекне, прибавяме кафявата кристална захар, орехите и канелата.
Разбъркваме и отстраняваме от котлона, чак след като водата почти се изпари (затова варим без да е захлупена с капак, за да изври по-бързо).
След това в друга тенджерка наливаме вода и я подслаждаме с кафява захар. Щом тя се разтвори и водата заври, сипваме плавно царевичния грис и разбъркваме без да спираме (с телена бъркалка).
Бъркаме качамака, докато поеме водата и се сгъсти. Можем да го поднесем в купички, заедно с тиквеното сладко.
Също по много лесен начин – може да претворим в красив десерт - тортички. По дъното на шоличка разстиламе пласт качамак, след това от сладката тиква (запълваме реда и по краищата, за да не е празно), после пак качамак /тиква/ и завършваме с царевичен пласт, който заравняваме. С останалото количество може да нааправим още една тортичка.
Оставяме да се стягат и след час или повече, обръщаме шоличката върху чинийката, с която ще поднасяме.
Поръсваме с орехи и сме готови!
Лесен и невероятно вкусен десерт – сладък качамак с тиква и орехи!