Здравословни пролетни кюфтенца със спанак и елда

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
753
3k
4k
836
2
03/04/2020
"Ароматни и здравословни кюфтенца за пролетно настроение на трапезата "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 508
  • Преглеждания за месеца499
  • Преглеждания за седмицата59
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • зелена елда - 1 ч.ч. (гречка)
  • спанак - 2 шепи листа
  • киселец - 10 листа
  • магданоз - ½ връзка (без дръжките)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • картофи - 1 бр. средно голям
  • царевично брашно - 1 к.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л., на вкус
  • кимион - ½ ч.л., равна
  • чубрица - ½ ч.л., равна
  • кафява захар - ½ ч.л., равна
  • черен пипер - ½ к.л.
  • джинджифил на прах - ½ равна к.л.
  • вода - 2 и ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравословни и невероятно вкусни пролетни кюфтенца със спанак и елда! Диетични – без капка мазнина!

Накисваме измитата зелена елда за около 20-30 минути. След това отцедена я сваряваме в 2 чаши и половина вода. Преди да дръпнем тенджерката от котлона сипваме нарязаните зеленини: спанака, киселеца и магданоза. Разбъркваме и оставяме настрана – варивото трябва да си изпие останалата водичка и леко да се охлади.

В голяма купа си рендосваме морковите, нарязваме лука, а картофа рендосваме на най-ситното ренде, като пюре. Към тях добавяме елдата, сварена със зеленините, и сипваме 1 к.ч. царевично брашно.

Овкусяваме с фино смляна на мелничка хималайска сол (на вкус), кимион, градинска чубрица – сушена и стрита, смлян черен пипер, кафява тръстикова кристална захар – за обогатяване на вкусовете и джинджифил на прах.

Хубаво разбъркваме съставките с ръка и добавяме още малко царевично брашно (ако се налага). Оформяме кюфтенцата – от тази смес се получават около 25 бр. Подреждаме ги в плитка квадратна тава върху хартия за печене (или по желание ги изпържваме в керамичен тиган с незалепващо покритие).

Зареждаме зеленчуковите кюфтета да се пекат във фурната на 200 градуса (от горе и от долу), за около 30-35 минути.

След като ги извадим готови от фурната е хубаво да изчакаме няколко минути, за да се отлепят от хартията с лекота.

Поднасяме в плато, по желание украсени с къдрава зелена салата Лоло Бионда, заедно с любим млечен, чеснов или сос тахини.

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар