Начин на приготвяне
Здравословни и невероятно вкусни пролетни кюфтенца със спанак и елда! Диетични – без капка мазнина!
Накисваме измитата зелена елда за около 20-30 минути. След това отцедена я сваряваме в 2 чаши и половина вода. Преди да дръпнем тенджерката от котлона сипваме нарязаните зеленини: спанака, киселеца и магданоза. Разбъркваме и оставяме настрана – варивото трябва да си изпие останалата водичка и леко да се охлади.
В голяма купа си рендосваме морковите, нарязваме лука, а картофа рендосваме на най-ситното ренде, като пюре. Към тях добавяме елдата, сварена със зеленините, и сипваме 1 к.ч. царевично брашно.
Овкусяваме с фино смляна на мелничка хималайска сол (на вкус), кимион, градинска чубрица – сушена и стрита, смлян черен пипер, кафява тръстикова кристална захар – за обогатяване на вкусовете и джинджифил на прах.
Хубаво разбъркваме съставките с ръка и добавяме още малко царевично брашно (ако се налага). Оформяме кюфтенцата – от тази смес се получават около 25 бр. Подреждаме ги в плитка квадратна тава върху хартия за печене (или по желание ги изпържваме в керамичен тиган с незалепващо покритие).
Зареждаме зеленчуковите кюфтета да се пекат във фурната на 200 градуса (от горе и от долу), за около 30-35 минути.
След като ги извадим готови от фурната е хубаво да изчакаме няколко минути, за да се отлепят от хартията с лекота.
Поднасяме в плато, по желание украсени с къдрава зелена салата Лоло Бионда, заедно с любим млечен, чеснов или сос тахини.
Чудно Вкусно!