Начин на приготвяне
При поширането течността ври леко с малки мехурчета в нея. Някъде около 70-80 % трябва да е водата, като към нея добавяте двете лъжици с оцет. Наричат поширането нежна готварска техника, защото е подходяща за деликатни продукти – каквито са яйцата. Ролята на оцета в поширането на яйцата е спорна.
И все пак, ето какво можете да направите:
Добавете малко оцет към водата, преди да сложите яйцето да се пошира. Смята се, че оцетът ще намали вероятността от разпадането на белтъка.
Винаги чупете яйцето в купичка, а не директно в тенджерата. След като го сложите в купичката, нежно и внимателно го плъзнете във водата.
Направете водно торнадо в тенджерата. С помощта на лъжица завъртете водата и бавно пуснете яйцето от купичката.
При изваждането ги сложете за малко върху кухненска хартия, за да попие водата и сервирайте с малко червен пипер отгоре.
Стандартните поширани яйца са готови.