Начин на приготвяне
Накисваме предварително пшеницата за 30 минути. След това я сваряваме до готовност и го отцеждаме от течността.
Сваряваме кокошката до готовност и отделяме само месото и 1 ч.ч. от бульона.
Добавяме отделения бульон към сварената пшеница и пасираме с пасатор много грубо, така че да не се получава пюре, а да е на по-едро.
Добавяме черния пипер, лютия червен пипер и 1/2 от сладкия червен пипер. Разбъркваме.
Накъсваме месото от кокошката на дребно и го добавяме към пшеницата. Отново разбъркваме.
Сипваме от сместа в купички. Загряваме маслото, в него за 4-5 секунди запържваме останалия червен пипер и поливаме родопския кешкек отгоре.
Сервираме кешкека веднага.