Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе подходяща тава за печене. Измийте патладжаните и ги разполовете на две по дължина. Направете дълбоки, ромбовидни разрези в месото на всяка половина.
Смесете всички продукти за натривката в купичка и разбъркайте. Разпределете сместа върху патладжаните и натрийте дълбоко в месото.
Поставете патладжаните със срязаната страна нагоре в тавата и печете докато омекнат, около 30 минути.
Докато патладжаните се пекат накиснете булгура в хладка вода, за да омекне, след което го отцедете.
Загрейте зехтина в широк тиган и прехвърлете омекналия и отцеден булгур. Прибавете сол на вкус и леко сотирайте. Прибавете боровинките и маслините и гответе още една две минути.
Накрая прибавете зеления лук, нарязаната на ситно мента и орехите и гответе още една минута. Спрете котлона и дръпнете тигана настрана.
Когато патладжаните са омекнали ги извадете от фурната и леко ги натиснете с лъжица, за да може по-лесно да ги напълните.
Напълнете ги с приготвената плънка и ги сервирайте с цедено кисело мляко, посипано с чили, лимони, по желание ги полейте със сос от нар. Украсете пълнените патладжани с листенца прясна мента и мащерка!
Пълнените патладжани с булгур са страхотна вкусотия!