Крекери от качамак с чили и къри

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
752
3k
4k
830
2
06/04/2020
"Ей така да си хрупате или да хапнете с домашна разядка - крекери за всеки ден "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо330
  • Преглеждания за месеца80
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • царевичен грис - 1 ч.ч. фин
  • вода - 2 ч.ч.
  • шарлан - 1 ч.л. + намазване
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • червен пипер -   1 ч.л. равна
  • чили - 1 щипка (люто, индийско)
  • къри -   3 щипки
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 2 - 3 щипки сушен и стрит
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме суха смес от качамачения грис с пикантните подправки - черен пипер, хималайска сол, кимион, червен пипер, чили (люто), къри.

Щом водата кипне, разбърквайки с телена бъркалка, добавяме лека-полека сместа.

Като поеме водата и стане гъсто - финият качамак е сварен и сваляме от котлона. Разбъркваме с чубрица и сушен босилек (ситно стрит) и шарлан.

С бързи и уверени движения, тъй като бързо се стяга и може да изсъхне, между два листа хартия за печене - разточваме равномерен пласт - нито тънък, нито дебел.

С нож нарязваме диагонални ленти в едната посока и после в другата, така че да се получат ромбове.

Внимателно отлепяме и подреждаме крекерите в тава, намазана с шарлан.

Събираме страничните крайчета, които остават, оформяме топка и отново разстиламе пласт и изрязваме формички и така, докато оползотворим тестото и запълним тавата.

Преди да ги изпечем, ги намазваме с шарлан. В случай че качамакът се е обезсолил, докато ги приготвяме - поръсваме символично от солничка с хималайска сол.

Печем на 200 градуса до златисто. За да са мекички, са нужни около 15 минути във фурната.

А ако ги искаме хрупкави - около 20-25 мин (и след това не ги прибираме в кутия или плик, тъй като пак ще омекнат).

Ароматни крекери от качамак с чери и къри - изключително лесни и вкусни, подходящи за топване в домашно приготвен дип или разядка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар