Начин на приготвяне
Цвеклото - обелено и нарязано на кубчета, го сипваме в каната на мощен блендер/нутри булет и смиламе с малко вода до пюре.
В дълбока купа разбъркваме яйцето с шарлана. Прибавяме кафявата кристална захар, ванилията, содата и канелата. Разбъркваме, без да спираме, и бавно сипваме двата вида брашно - пълнозърнесто и царевично.
За да добием хомогенна констинстенция, прибавяме пюрето от цвекло. И накрая последната съставка е ябълката - обелена и нарязана на ситни кубченца.
Наситено червената смес разпределяме във формички за кексчета - в случая 6 бр. средно големи правоъгълни /или 9-12 бр. малки кръгли/.
Изпичаме полезните кексчета на 180 градуса за около 30 минути.
Цвеклото има изненадващо свойство - губи наситения си цвят, след като премине термична обработка. Затова след изпичането вкусните мъфини не са червени :)
По желание поднасяме с пресен сок от цвекло и ябълки. За една засищаща следобедна закуска.
Разкошни пухкави кексчета с цвекло и ябълки - любими на децата!