Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Пухкави кексчета с цвекло и ябълки

Пухкави кексчета с цвекло и ябълки

Пухкави кексчета с цвекло и ябълки8 / 8
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Малчуганите ще останат очаровани от тези кексчета с цвекло и ябълки, доверете ни се"

Необходими Продукти

  • цвекло - 1/2 ч.ч. на парченца
  • ябълки - 2/3 ч.ч. на кубченца (1 бр.)
  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар -   2/3 ч.ч. кристална
  • шарлан - 6 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • вода - около 1/4 ч.ч. (за цвеклото)
  • царевично брашно - 1/2 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 1/2 ч.ч.
  • овесени ядки - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цвеклото - обелено и нарязано на кубчета, го сипваме в каната на мощен блендер/нутри булет и смиламе с малко вода до пюре. 

В дълбока купа разбъркваме яйцето с шарлана. Прибавяме кафявата кристална захар, ванилията, содата и канелата. Разбъркваме, без да спираме, и бавно сипваме двата вида брашно - пълнозърнесто и царевично.

За да добием хомогенна констинстенция, прибавяме пюрето от цвекло. И накрая последната съставка е ябълката - обелена и нарязана на ситни кубченца.

Наситено червената смес разпределяме във формички за кексчета - в случая 6 бр. средно големи правоъгълни /или 9-12 бр. малки кръгли/.

Изпичаме полезните кексчета на 180 градуса за около 30 минути.

Цвеклото има изненадващо свойство - губи наситения си цвят, след като премине термична обработка. Затова след изпичането вкусните мъфини не са червени :)

По желание поднасяме с пресен сок от цвекло и ябълки. За една засищаща следобедна закуска.

Разкошни пухкави кексчета с цвекло и ябълки - любими на децата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: