Начин на приготвяне
Морковите трябва да се мариноват, затова започваме с тях.
Режем ги с белачка на тънки ивици и ги слагаме в маринатата, като трябва да преседят в нея за няколко часа в хладилника.
Марината - в купа сипваме ябълковия оцет, соевите сосове, сусамовото масло, захарта и намачкания чесън (ако обичате), като разбъркваме добре, за да може захарта да се разтвори.
Пробвайте и ако има нужда, сложете повече от някоя от съставките по ваш вкус, както и може да добавите и сол, ако не ви е достатъчна солта от соевите сосове.
Слагате нарязаните моркови, поръсваме с изпечения сусам и разбъркваме добре.
Оставят се в хладилник, като през 30 мин. се разбъркват, за да може маринатата да отиде навсякъде около маринованите моркови.
Каймата за кюфтетата може да си я направите сами или да си купите готова пилешка кайма.
Ако ще си я правите сами, си вземете пилешко филе или обезкостено пилешко бутче без кожа.
Месото го накълцайте на ситно, докато не стане на кайма, и го подправите с настърган лук, черен пипер и сол. От готовата кайма оформяте кюфтета, които се слагат в тава върху намазнена хартия за печене в умерено загрята фурна.
Докато пилешките кюфтета се пекат, си подготвяме зеленчуците за пюрето.
Картофът се реже на малки кубчета и се слага във вряща вода. Когато е полуготов, се прибавят и тиквичките на кубчета.
Тъй като всичко е на малки кубчета, зеленчуците ще се сварят бързо, затова ги наглеждайте. Когато са готови, ги изцеждате от излишната вода и ги слагате в купа.
Към все още горещите зеленчуци се прибавят пилешкият бульон, малко черен пипер, сол и малко масло и започваме да мачкаме, докато не се получи хомогенна смес.
Трите компонента за пилешките кюфтета с гарнитура - кюфтетата, пюрето и маринованите моркови се допълват идеално и правят едно много интересно както на визия, така и на вкус ястие.
Бон Апети!