Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави кифлички с халва

Пухкави кифлички с халва

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37191711
Пухкави кифлички с халва
Снимка: Кристина Бонева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Чудни пухкави кифлички с халва - хапваме една след друга"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая суха - 1 пак. от 10 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 - 4 ч.л.
  • брашно - около 600 г
  • тахан халва - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към леко затопленото прясно мляко се добавя сухата мая, захарта и 2 супени лъжици брашно.

Разбърква се и се оставя за 10 минути, за да се активира маята.

През това време се смесват киселото мляко, содата, олиото, солта и 1 яйце + 1 белтък. Единият жълтък се отделя за намазване на пухкавите кифлички.

Към сместа с киселото мляко се добавя маяната смес и се разбърква добре.

Постепенно се слага и пресятото брашно. Омесва се меко тесто и се оставя да почине за около час, след което се оформят кифличките, като във всяка от тях се слага по едно парче халва.

Приготвените кифлички с халва одреждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се оставят да втасат още веднъж за около 30-40 минути.

Когато увеличат обема си, пухкавите кифлички с халва се намазват с разбит жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: