Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода, ръснете малко брашно и разбъркайте на кашичка. Оставете да шупне за 5-8 минути.
На много слаб огън разтопете свинската мас със маслото. За тези тутманичета използвам много мазнина, дори понякога и малко повече от описаната, ще разберете защо.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете половината топло-, но не горещо масло с мас, едното яйце с белтъка на второто - леко разбити със солта, заквасената сметана - на стайна температура, и шупналата мая.
Замесете тесто, като си добавяте още брашно, ако е необходимо. За да спре да лепне, ще е нужно повече месене, а не прекомерно добавяне на брашно. Колкото по-меко и еластично остане тестото, толкова по-пухкави ще са вашите тутманичета със сирене.
Разделете тестото на 5 равни части или повече за по-малки тутманици, както на вас ви харесва. Потапяйте всяка част в съда с останалата мазнина, така че хубаво да покрие, а и ръцете ви да се намазнят и да не лепне. За по- опитните препоръчвам просто да разтегляте тестото, докато го направите тънко. После поставете върху леко набрашнен плот и може да ръснете още мазнина. Ако не се справяте с ръчно разтегляне, разточете.
Поръсете със натрошено сирене всеки тутманик, сгънете като плик, разтеглете с пръсти, после пак сложете сирене и навийте веднъж на руло, засучете го леко и завийте на охлювче.
Постоянно потапяйте ръце в мазнината, за да не ви лепне.
Подредете в кръгла или правоъгълна намаслена или покрита с хартия за печене тавичка на разстояние. Въпреки разстоянието тутманиците ще се слепят, но това е и целта, по тази причина не използвайте прекалено голяма тава. Моята е квадратна 22/22 см с по-височки стени.
Оставете да втасат за около час в топло помещение, в което няма течения.
Когато хубаво бухнат, намажете с разбит жълтък (от второто яйце) с прясно мляко и олио. Остатъка полейте отгоре. Поради това че са покрити с повече мазнина, тутманичетата не задържат равномерно сместа от жълтък и мляко, но това не е проблем, пак стават красиви.
Печете тутманичетата със заквасена сметана в загрята на 190 градуса без венилатор на ниска решетка. Когато добият златист загар, , са готови. Можете да ги хапвате още топли.
Добър апетит!