Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Вит козунак с течен шоколад

Вит козунак с течен шоколад

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Вит козунак с течен шоколад5 / 5
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
2
"Вече знаем какво ще прави за Великден - вит козунак с течен шоколад"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 450 - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • сметана - 150 мл
  • краве масло - 60 г
  • олио - 40 мл
  • мая - 20 г от кубче
  • лимонова есенция - 1 капсула
  • сол - 1 щипка
  • течен шоколад - 5 - 6 с.л. нутела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото е измесено с кухненски робот, не е проблем да се измеси и на ръка.

Затоплете леко сметаната и разтворете в нея маята. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте за няколко минути с телена бъркалка. Пресейте брашното с щипка сол. Половината прехвърлете в купата на кухненския робот.

Излейте сметаната, разбитите яйца и лимоновата есенция. Включете робота на най-ниската степен и започнете да прибавяте постепенно от останалото брашно и леко разтопеното краве масло примесено с олиото.

Оставете робота да меси поне 10 мин. Готовото тесто за козунак намажете с олио, покрийте с парче найлон и приберете на топло, докато удвои обема си. От посоченото количество направих този вит козунак с течен шоколад и още един.

За вития козунак отделете половината тесто. Разточете го на набрашнена повърхност и нарежете на ленти широки 5 см. Намажете всяка лента с нутела. Първата навийте на руло и поставете в центъра на тава 22 см. застлана с хартия за печене.

Останалите навивайте наоколо като за вита шоколадова пита. Покрийте тавата с парче найлон и оставете на топло докато рулото удвои обема си. Изпечете на 160 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар. Готовият козунак с нутела поръсете с пудра захар!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: