Шопско печено пиле с ориз

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
3016410071
Шопско печено пиле с ориз
Снимка: Еми Авджиева
1 / 4
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Нека е весело на трапезата с това шопско пиле с ориз"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. размразено
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - на вкус
  • червен пипер
  • подправка - за пиле
  • черен пипер - смлян
  • розмарин
  • риган
  • за ориза
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - смлян
  • за украса
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - 2 зърна
  • домати - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • пуканки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мажем размразеното пиле с олио отвън и отвътре. Овкусяваме го с изброените подправки и го слагаме в плик за печене. Дупчим с игла плика на няколко места и го поставяме в тава.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около един час. Ако искаме пилето да има хубава коричка, към 40-та минута превключваме фурната на 220 градуса.

Докато пилето се пече, приготвяме ориза. Слагаме го в тиган с водата, солта и черния пипер и на по-слаб огън чакаме водата да изври.

Готовият сварен ориз разстиламе равномерно в подходящ съд. Изсипваме върху него соса, който се е образувал при печенето на пилето.

Сваряваме едно яйце и след като го обелим, му слагаме две зрънца черен пипер за очи, отрязани парченца морков за нос и уста и отрязано парче от домат за шапка. Слагаме яйцето на шията на пилето.

Отделно нанизваме домашни пуканки на червен конец и правим гердан. Шопското печено пиле с ориз е готово!

Слагаме нашето печено пиле да седне върху ориза и атракцията при поднасянето му е гарантирана.

Страхотен вариант за поднасяне на традиционното пиле с ориз!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: