Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми в тенджера под налягане

Зелеви сарми в тенджера под налягане

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Зелеви сарми в тенджера под налягане
Снимка: Niki Zhelyazkova
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 15 - 20 л.
  • свинско месо - 800 г нарязано на хапки (може и пилешко )
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • ориз - 1 ч.ч. ( от големите )
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - млян и на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чубрица
  • червен пипер
  • къри
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле си го правя аз. Издълбавам в средата зелките и ги подреждам в съд. Заливам зелките в подходящ съд със студена вода, в която съм разтворила на всеки литър вода по 30 г сол, обикновена. За около 20 до 30 дни зелето е втасало.

За сармите:

Задушавам на бавен огън с малко от олиото ситно нарязания лук до омекване. Към лука добавям 1 чаена чаша от големите измит и изцеден ориз, разбърквам няколко пъти до стъклен и добавям 2 чаши гореща вода.

Бъркам няколко пъти, до поемане на водата от ориза. Когато оризът е поел водата, отстранявам от огъня.

Добавям подправките и месото сурово. Разбърквам всичко много добре, да се овкуси и смеси месото с ориза.

На зелевите листа изрязвам внимателно твърдата жила, за да се навият зелевите сарми лесно.

На всяка сарма слагам от сместа и си я свивам по начин, удобен за мен. Всеки може да си избере как да си ги свива.

Подреждам в тенджера под налягане и добавям към сармите още до половината на тенджерата гореща вода. Поръсвам ги със червен пипер и олио. Притискам ги с чиния и затварям тенджерата.

Когато почне сигналът за налягане в тенджерата, засичам 25 минути варене на бавен огън.

След охлаждане отварям капака. Аз правя около 20 сарми и ги подреждам в двете тенджери.

После може да се запекат за кратко на фурна или да им се направи бял сос по желание.

Сервирам зелевите сарми в тенджера под налягане и със сос и без сос, може и с туршия.

Вместо в тенджери под налягане може да се пекат на фурна под алуминиево фолио, но се удължава времето за готвене поне двойно и повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: