Начин на приготвяне
За приготвянето на зеленчуковата плънка са ни нужни: стар лук и чесън – нарязани на ситно, тиква и морков - рендосани, листа – лапад, киселец, магданоз, пресен лук, коприва и глухарчета – измити и нарязани на ситно без дръжките.
В тенджерка сгряваме шарлан и прибавяме зеленчуците: първо лука, чесъна, морковите и тиквата, после хималайската сол и след като омекнат под капак за няколко минути, сипваме и останалите подправки и зеленини, заедно с малко вода. Варим отхлупено около 10 минути, като разбъркваме непрекъснато. След като е готово, дръпваме от котлона и оставяме да изстине.
В удобен съд за месене пресяваме пшеничното брашно. Към него прибавяме пълнозърнестото, както и хималайска сол, чубрица, шарлан и сода за хляб, която активираме с ябълков оцет. След като ги смесим, прибавяйки малко по малко топлата вода, замесваме еластично тесто. Разточваме го с точилка на тънък пласт (около половин сантиметър) и изрязваме кръгчета около 6-7 см диаметър.
Както се вижда на снимките, върху всяко кръгче сипваме по 1 лъжичка от зеленчуковата плънка, прегъваме го на 2 като полумесец и събираме двата остри края, като ги притискаме силно, за да се слепят. Подреждаме венчелистчетата в кръг в предварително намазана с шарлан тава - и така, докато я запълним цялата.
За центъра на питката Цвете оформяме розичка от 4 половинки тесто (полумесеци) с леко застъпващи се краища, върху които разстиламе малко плънка и навиваме на руло.
Поставяме в средата на празничната питка - розичката, като леко огъваме листенцата. Намазваме цялата погача отгоре с шарлан и изпичаме на фурна за около 30 минути на 200 градуса, като периодично завъртаме тавата, за да се изпече равномерно.
Още топла и ухаеща на пролетни зеленчуци, поднасяме вкусната погача на празничната цветна трапеза.
Красива, пухкава и много вкусна зеленчукова погача Хризантема за Цветница!
Чудно Вкусно!