Начин на приготвяне
Маята се размесва с 1/2 литра от млякото - леко затоплено, 1 с.л захар и щипка сол. Пресяваме брашното. Прибавяме около 1 кг от него към маята, разбъркваме и оставяме да втаса на топло.
С останалото брашно оформяме кладенче, в средата на което се изсипват разбитите яйца, млякото с разтворената в него останала захар, втасалата мая и настърганата кора от лимона.
Разтопяваме в отделен съд маслото. Вече можем да пристъпим към месенето. По време на измесването прибавяме по малко от маслото и продължаваме да месим.
След като сме добавили всичкото масло продължаваме с месенето докато тестото започне да прави мехури. Накрая прибавяме стафидите или желираните ситно нарязани плодове и отново размесваме. Поставяме вече готовото тесто в по-широк съд, покриваме с влажна кърпа и оставяме да втаса на топло да втаса.
Вече втасалото тесто оформяме по желание и поставяме в подмазан и набрашнен съд, в който ще печем. Оставяме да втаса отново. Когато тестото изпълни хубаво съда го мажем с белтък и посипваме със захар. Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Коментари