Начин на приготвяне
Брашното се пресява. В дълбока купа се слагат 300 грама от брашното.
Може да се загрее, а може и направо от чешмата да се сипе гореща вода в каничка, за да се измерят 300 милилитра.
Водата се добавя в купата с брашното. Добавя се сол /аз добавих щипка, защото и сиренето и самардалата са солени/. Замесва се меко тесто.
Ако е необходими се добавя още брашно и се се доомесва.
Подготвя се плънката на сиренките. Сиренето се натрошава в купа. Чушките се нарязват на ситно и се добавят в купата. Добавя се сухата самардала и се разбърква.
Тестото се разточва. Плот се поръсва с брашно. Върху тестото и точилката също се слага брашно. Разточва се тънко тесто.
Изрязват се кръгове с диаметър около 10 см. Използва се шаблон /купа/, за да бъдат еднакви кръговете.
За сиренка се използват по 2 кръга тесто. Върху единия кръг се слага от плънката в средата. Краищата се намокрят с пръст, за да се залепи тестото с другия кръг.
Притискат се с назъбен нож, така се образува интересен ръб. Подготвят се всички сиренки, като след като се изрежат, останалото тесто се премесва и отново се разточва.
Използва се за направата на още сиренки.
Когато всички са подготвени, в тиганче се сипва повечко олио да загрее.
Запопват да се пържат една по една, като се изпържват и от двете страни.
Пържените сиренки с гореща вода се поднасят със съхата самардала, която добринася за още по-чудесен вкус.