Начин на приготвяне
Водата сгряваме в електрическа кана или на котлон.
В дълбока купа смесваме пшеничното брашно с хималайската сол. Вече кипналата вода, наливаме при брашното. Разбъркваме с лъжица до хомогенна смес, наподобяваща лепкаво тесто.
След минута-две го изсипваме върху плот и с помощта на още малко брашно го омесваме до получаване на меко гладко тесто (не пари и става много бързо и лесно).
Връщаме го в купата и покрито с влажна кърпа го оставяме да престои около половин час.
След това го разделяме на 8 равни части. Всяко топче разточваме на тънък кръг с диаметър около 20-23 см (тигана, който ще използваме, е добре да побира този размер).
Поръсваме половината кръг с натрошеното сирене и захлупваме с другата половина. Притискаме с върха на пръстите по края в овална форма и излишните крайчета изрязваме с нож (с остатъчните части може да се получи още една от вкусните сиренки).
Същото повтаряме и с другите части. Сиренето може да заменим с извара, но в такъв случай е добре да увеличим солта в тестото - вместо половин да сложим 1 равна чаена лъжичка.
В тиган с нагорещена мазнина (шарлан) пържим сиренките по две - по две, като внимателно ги пренасяме и поставяме в тигана.
Щом цветът от долната страна придобие тъмно златист цвят, обръщаме, за да се изпържи и от другата страна.
Желателно е да ги пържим в тиган с незалепващо покритие, за да използваме по-малко мазнина и така да са по-здравословни.
Поднасяме пърленките топли за уютна семейна закуска!
Лесни и вкусни са тези икономични сиренки с гореща вода - хем пухкави, хем хрупкави - пържени сиренки за малки и големи!
Чудно Вкусно!