Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Солени кифлички с кайма

Солени кифлички с кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Солени кифлички с кайма
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Да ви е сладко с тези солени кифлички с кайма"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 650 + - 80 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • масло - 50 г разтопено
  • яйца - 2 бр. L
  • мая - 10 г жива
  • кисело мляко - 90 - 100 г
  • сол - 2 щедри щипки
  • захар - 1 ч.л.
  • кимион - на зърна за поръсване
  • Плънка с кайма
  • кайма - около 250 гсмес (количество поставена плънка е по вкус)
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • белтък - 1 бр.
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, млян
  • кимион - 1 - 2 щипки, фино смлян
  • копър - 2 щипки, сушен
  • червен пипер - 1 щипка
  • лют пипер - 1 щипка
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата със всички подправки и белтъка. Оставете в хладилник, докато приготвяте тестото за кифличките.

Разтворете маята и захарта в половината от леко затопленото прясно мляко. Изчакайте да шупне.

Пресейте брашното със солта и направете кладенче. В него сипете останалото прясно мляко, киселото, яйцата - леко разбити (единият жълтък заделете за намазване), маслото и шупналата мая.

Започнете да замесвате като си добавяте брашно докато спре да лепне. Тестото трябва да стане много еластично и гладко и в никакъв случай прекалено твърдо, затова по-скоро разчитайте на по-продължително месене, отколкото на прекомерно добавяне на брашно.

Оставете измесеното тесто да втаса на топло в затворен херметически съд или покрито с кърпа, като съда да е достатъчно голям, за да има място да бухне.

Разделете на 3-4 равни части и всяка разточвайте на кръгла кора. Разрежете на триъгълници и в широката част на всеки поставяйте от плънката с кайма.

Завивайте на кифлички по стандартния начин и поставяйте в намазнена тавичка на разстояние. Ще ви излязат 3-4 дози, в зависимост от големината на тавата.

Оформените солени кифли оставете да втасат още веднъж за около час, след това намажете с разбит жълтък и поръсете с кимион на зърна.

Печете солените кифлички с кайма в загрята на 180 градуса до златист загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: