Пармак

Пармак
Снимка: Кристиан Александров
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • квас - 2 с.л. хлебен /или прясна мая - 1/2 кубче/
  • вода - 150 мл
  • захар - 2 с.л. + за поръсване
  • мед - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 60 мл
  • сушени плодове - по избор
  • локум - 1/2 опаковка
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пармакът е обреден хляб, подобен на домашния козунак, който се е приготвял в славянските християнски страни.

За приготвянето му затопляме водата и в нея разтваряме кваса или маята. Добавяме захарта, меда, солта, яйцата, зехтина и половината от брашното. Разбиваме с миксер до пухкава смес.

След това добавяме лимоновата кора и останалото брашно и омесваме на ръка гладко тесто. Оформяме го на топка и го покриваме с кърпа. Оставяме го за 40 минути в топло помещение.

След като тестото за козунака е удвоило обема си, го разделяме на 3 части. Всяка част разточваме на дълга лента и подреждаме сушените плодове и локума.

Загръщаме плънката с тестото, оформяме козунака на фитили и усукваме. Сплитаме усуканите фитили или на права плитка, или завиваме на козуначен венец. Поставяме в тава и покриваме с фолио и оставяме за 1 час.

След това намазваме с разбития жълтък с водата и поръсваме със захар. Печем на 180 градуса около 25 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: