Начин на приготвяне
Пармакът е обреден хляб, подобен на домашния козунак, който се е приготвял в славянските християнски страни.
За приготвянето му затопляме водата и в нея разтваряме кваса или маята. Добавяме захарта, меда, солта, яйцата, зехтина и половината от брашното. Разбиваме с миксер до пухкава смес.
След това добавяме лимоновата кора и останалото брашно и омесваме на ръка гладко тесто. Оформяме го на топка и го покриваме с кърпа. Оставяме го за 40 минути в топло помещение.
След като тестото за козунака е удвоило обема си, го разделяме на 3 части. Всяка част разточваме на дълга лента и подреждаме сушените плодове и локума.
Загръщаме плънката с тестото, оформяме козунака на фитили и усукваме. Сплитаме усуканите фитили или на права плитка, или завиваме на козуначен венец. Поставяме в тава и покриваме с фолио и оставяме за 1 час.
След това намазваме с разбития жълтък с водата и поръсваме със захар. Печем на 180 градуса около 25 минути.