Начин на приготвяне
Разбъркваме суха смес от царевично брашно и типово (може да се замени с пълнозърнесто), заедно с другите сухи съставки - пшенични трици, конопено брашно, пшеничен зародиш.
Добавяме и подправките - хималайска сол, черен пипер, кимион, кафява кристална захар, чубрица и босилек (сушен и ситно стрит).
Прибавяме към сместа малко шарлан и накрая хлебна сода, активирана с ябълковия оцет. Разбъркваме отново, за да се опознаят различните компоненти.
Наливаме към сместа в купата 1 ч.ч. топла вода, примесваме я с брашното и след като започне да се оформя тесто, малко по малко добавяме още топла вода - колкото е нужно, за да омесим гладко и еластично тесто.
Разделяме полученото тесто на 8 равни части, всяка от които разточваме на кръгли рула (дълги кръгли ленти - с дължина около 30- 35 см), преплитаме ги и загъваме краищата под питката, за да придадем по-объл вид.
Целият процес на кръстосаната плетеница стъпка по стъпка се вижда на снимките.
Прехвърляме кръглата питка внимателно в тава, предварително намазана с шарлан и леко напудрена с брашънце. Намазваме нашата веган питка с шарлан отгоре и отстрани, което ще допринесе за чудесна златна коричка.
Слагаме я във фурната на 200 градуса и за около 25-30 минути е готова.
Много красива и вкусна плетена веган питка за Великден!