Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата (отделете за после 1 жълтък за намазване) и захарта. Прибавете течния подсладител, ванилиите, накълцаната на ситно портокалова кора и бадемовия аперитив (или ром).
Затоплете леко прясното мляко и прибавете при яйчената смес. Бъркайте с тел или миксер.
Олиото и свинската мас смесете и затоплете леко в микровълновата. Не е нужно да е изцяло течна мазнината, само да е мекичка. Сложете 1-2 лъжици от нея в сместа.
Намажете бъркалките на хлебопекарната с мазнина и изсипете в казанчето разбърканите течни съставки.
Прибавете пресятото брашно. На мен ми беше нужно точно 1 кг брашно.
Най-отгоре сложете инстантната мая.
Стартирайте хлебопекарната на програма ТЕСТО. При моят уред продължителността и е 130 мин. Когато стигне до 65-та минута някъде добавете 1-2 лъж. мазнина, оставете 5 минутки да бърка и спрете.
Извадете козуначеното тесто на намазнения плот и с пръсти го разтеглете. Сгънете го като плик за писмо на два-три пъти и отново върнете в казанчето. Върнете програмата от началото, като периодично добавяте малко по малко мазнината. Когато програмата приключи, не бързайте да вадите тестото.
След около 30 минути извадете и го разделете на топки.
Всяка една топка оформете по желание, като поставяте пълнеж по избор. Аз избрах да приготвя 4 броя козуначени рула с пълнеж от мармалад, локум, предварително накиснати стафиди и орехови ядки.
След като оформите козунаците ги сложете в силиконови или други намазнени форми. Оставете да втасат около час-два. Намажете с разбит жълтък и малко прясно мляко.
Поръсете с кристална захар и набодете орехови (или други) ядки.
Печете козунаците на 175 градуса до готовност. В случай че започнат да се препичат отгоре, ги покрийте с фолио.
Вече изстинали, опаковайте в стреч фолио, за да се запазят мекички.
Бележка: Важно е при замесване на тесто за козунак да се знае:
1. На 1 кг брашно не се препоръчва да се слагат повече от 4 бр. яйца.
2. На 1 кг брашно не се препоръчва да се слага повече от 300 г захар. Ако желаете по-сладък козунак, ползвайте като добавка течен подсладител.
В случай че превишите тези количества, тестото ще стане тежко и ще затрудни втасването.
Да ви сладко!
Светли Великденски празници и здраве!