Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тесто»Лесно козуначено тесто в хлебопекарна

Лесно козуначено тесто в хлебопекарна

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Лесно козуначено тесто в хлебопекарна
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Нашият любим пълнеж за това козуначено тесто е шоколад, а вашият?"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр, - 1 жълтък отделяме за намазване
  • захар - 300 г + за поръсване
  • подсладител - 25 г течен
  • бадемов аперитив - 15 г или ром
  • ванилия - 2 пак.
  • портокали - кората на 1/4
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 85 г + св. мас
  • брашно - 1 кг.
  • мая - 11 г инстантна
  • за пълнеж
  • локум
  • стафиди
  • орехи
  • мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата (отделете за после 1 жълтък за намазване) и захарта. Прибавете течния подсладител, ванилиите, накълцаната на ситно портокалова кора и бадемовия аперитив (или ром).

Затоплете леко прясното мляко и прибавете при яйчената смес. Бъркайте с тел или миксер.

Олиото и свинската мас смесете и затоплете леко в микровълновата. Не е нужно да е изцяло течна мазнината, само да е мекичка. Сложете 1-2 лъжици от нея в сместа.

Намажете бъркалките на хлебопекарната с мазнина и изсипете в казанчето разбърканите течни съставки.

Прибавете пресятото брашно. На мен ми беше нужно точно 1 кг брашно.

Най-отгоре сложете инстантната мая.

Стартирайте хлебопекарната на програма ТЕСТО. При моят уред продължителността и е 130 мин. Когато стигне до 65-та минута някъде добавете 1-2 лъж. мазнина, оставете 5 минутки да бърка и спрете.

Извадете козуначеното тесто на намазнения плот и с пръсти го разтеглете. Сгънете го като плик за писмо на два-три пъти и отново върнете в казанчето. Върнете програмата от началото, като периодично добавяте малко по малко мазнината. Когато програмата приключи, не бързайте да вадите тестото.

След около 30 минути извадете и го разделете на топки.

Всяка една топка оформете по желание, като поставяте пълнеж по избор. Аз избрах да приготвя 4 броя козуначени рула с пълнеж от мармалад, локум, предварително накиснати стафиди и орехови ядки.

След като оформите козунаците ги сложете в силиконови или други намазнени форми. Оставете да втасат около час-два. Намажете с разбит жълтък и малко прясно мляко.

Поръсете с кристална захар и набодете орехови (или други) ядки.

Печете козунаците на 175 градуса до готовност. В случай че започнат да се препичат отгоре, ги покрийте с фолио.

Вече изстинали, опаковайте в стреч фолио, за да се запазят мекички.

Бележка: Важно е при замесване на тесто за козунак да се знае:

1. На 1 кг брашно не се препоръчва да се слагат повече от 4 бр. яйца.

2. На 1 кг брашно не се препоръчва да се слага повече от 300 г захар. Ако желаете по-сладък козунак, ползвайте като добавка течен подсладител.

В случай че превишите тези количества, тестото ще стане тежко и ще затрудни втасването.

Да ви сладко!

Светли Великденски празници и здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: