Начин на приготвяне
Затопляме леко прясното мляко, прибавяме 1 ч.л. захар, натрошената мая, 2 с.л. брашно и оставяме да бухне.
Разбиваме 5 цели яйца и 1 белтък, а жълтъкът оставяме за намазване накрая. Прибавяме 2 ч.ч. захар, 2 ч.л. коняк (може и ром), 1 ванилия и настъргана лимонова кора.
Разтопяваме 1/2 ч.ч. мас, към нея добавяме 1/2 ч.ч. олио и прибавяме към останалите продукти. След което добавяме и бухналата мая.
Разбъркваме всичко с миксер и започваме да прибавяме бавно брашното, което предварително сме пресяли 2 пъти. От тези продукти омесваме тестото за кифличките.
Поставяме го в тава и го покриваме отгоре с чиста кърпа може и с готварско фолио. Оставяме го на топло да втаса за 2 часа.
Набрашняваме си плота. Разделяме тестото на 4 части. Взимаме една, омесваме я на топка, разточваме с дебелина 0.5 см, разрязваме на три хоризонтални ленти.
След което всяка от тях я нарязваме на триъгълници (като в основата са около 7 см, а на височина около 9 см като е добре да не са с много остър връх, а да са по - скосени).
В основата на всяко триъгълниче по средата поставяме по 1/2 ч.л. от плънката за кифличките, започваме да завиваме на руло от основата към върха, като издърпваме по малко краищата и ги притискаме, за да не изтече плънката.
Повтаряме същото действие и с останалите триъгълничета и ленти, както и с другите 3 части тесто.
Подреждаме всички великденски кифлички в ненамазнена тава. Отново ги завиваме с хавлия/фолио и ги оставяме да втасат на топло за 2 часа.
Останалия жълтък разбиваме с 1 с.л. олио и намазваме втасалите вече кифлички. Поръсваме ги с кристална захар.
Печем великденски кифлички с мая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
След изпичане се оставят да изстинат в тавата за около 20 минути, защото по-лесно се отлепят.
Рецептата за кифлички е изпълнена!