Начин на приготвяне
Предварително извадете всички продукти, който са описани на стайна температура, поне час преди да започнете да приготвяте козунаците.
В тава пресейте 500 г от брашното и добавете щипка сол.
Джиджифила измийте с вода и обелете с кухненска белачка. В кухненски робот или блендер смелете джиджифила с канелата и захарта. Ако са останали по-големи косъмчета ги отделете на ръка.
В отделна купичка активирайте маята. Изсипете 100 мл топло мляко (топло, за да можете да си сложете пръста без да пари) и в него добавете лъжица брашно и захар и двете пакетчета мая. Разбъркайте и оставете на страни за половин час.
Яйцата разбийте с останалото прясно мляко.
В тавата с брашното, направете кладенче и вътре изсипете останалите продукти. Започнете да бъркате с пръсти, докато не се поеме цялото брашно.
Отделените 100 грама брашно добавете накрая, при финалното размесване на тестото. Идва ред на мазнината.
Започнете да размествате отново тестото, като начесто загребвате с пръсти от маслото. Така месите, докато не вземете всичкото масло.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете да втаса на топло за час.
След това започнете с оплитането на козунаците. От тази смес се получават две големи тави или четири по-малки плитки.
Като плънка може да добавите резенчета локум, който много добре се съчетава с лютивия вкус на джинджифила.
Оставете плетените козунаци да втасат за поне два часа. Намажете ги с разбитите жълтъците и сметана, а отгоре поръсете със кристална захар.
След това поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса и печете до готовност.
Домашният козунак с джинджифил е готов.