Чепеларски Пататник

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
867
5k
4k
1k
4
21/04/2020
"Добър апетит с тази рецепта за Чепеларски пататник"
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 507
  • Преглеждания за месеца640
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - ½ ч.ч. пшенично
  • типово брашно - ½ ч.ч.
  • царевичен грис - 3 с.л. фин
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • шарлан - 1 с.л. + за намазване
  • краве масло - по желание
  • вода - ½ ч.ч., топла
  • За плънката
  • картофи - 3 големи
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - ½ ч.ч. натрошено
  • лук - 1 глава
  • джоджен - 3 стръка, листа
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л., равна сушен
  • шарлан - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, замесваме тестото. В дълбока купа сипваме 2 та вида брашно – пшенично и типово - по половин чаена чаша, които по желание пресяваме през сито.

Добавяме 3 с.л. фин царевичен грис, половин ч.л. хималайска сол и супена лъжица шарлан. Разбъркваме с ръка и на малка струйка сипваме топлата водичка – на етапи.

Замесваме гладко тесто и след като поеме брашното, го доомесваме с допълнително малко шарлан, за да подсилим еластичността. Покриваме го с влажна кърпа и оставяме на страна, докато приготвим картофената плънка за пататника.

Обелваме, измиваме и рендосваме 3-те големи картофа в дълбока купа. Към тях прибавяме на ситно нарязаните - 1 глава стар лук и пресни листенца от 3 стръка джоджен. Към картофите добавяме едно яйце, половин чаена чаша натрошено краве сирене, 1 с.л. шарлан и подправките – половин к.л. смлян черен пипер, 1 равна лъжичка сушен и стрит джоджен и 1 равна ч.л. хималайска сол. Старателно разбъркваме всички съставки.

От тестото разточваме 2 кръгли кори, като първата е малко по-голяма. Разстиламе я в намазнена малка тавичка, така че да покрие стеничките ѝ (както е показано на снимките). Върху нея сипваме картофената плънка, разпределяйки я на равномерен пласт. Прегъваме краищата на първата кора и отгоре поставяме разточената 2-ра кора, завивайки плънката, като прибираме краищата по окръжността.

Намазваме повърхността с шарлан – със силиконова четчица, и зареждаме тавичката, да се пече във фурната на 200 градуса за 50 минути, като от време на време завъртаме тавичката. В случай че много се запече отгоре, на около 40-тата минута превключваме да се пече само на долен реотан, за още около 10 минути.

След като го извадим топъл от фурната, намазваме родопския пататник по желание с краве масло.

Поднасяме топъл изключително вкусния и ароматен традиционен родопски пататник по чепеларски!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар