Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура. Ако използвате жива мая, трябва да я активирате в леко затопленото кисело мляко.
В случая използвам суха мая, която смесвам с пресято няколко пъти брашно.
В отделен съд се разбиват много хубаво яйцата, захарта, млякото, олиото, подсладителя, ванилията, лимонената есенция и лимонадата. След това се добавят към брашното.
Замесва се меко тесто, като ако е много лепкаво, се добавя още малко брашно, за да не се разтече тестото след придаване на съответната форма. Поставяме тестото на плот и започваме с умерени тласъци напред и назад да го измесваме с мазнината.
Това движение се повтаря многократно, като при месенето се образуват конците. Готовото тесто се завива със стреч фолио и се оставя да се надитгне, но не и да удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на топки, които се правят на фитили. По желание можете да сложите плънка по избор. Всеки фитил се усуква, след което козунака се сплита.
От това количество се получават 4 малки или два големи козунака. Козунаците се оставят да се надигнат, като пак не се чака да удвоят обема.
Ако имате 4 бройки, оставете две в хладилника, за да не превтасат, докато печете първите. Пече се на 150 градуса с вентилатор до суха клечка.
Козунакът Експрес с много конци е готов. Страхотна рецепта за козунак!