Начин на приготвяне
Размийте маята с 2 с.л. топличко прясно мляко и 2 с.л. захар и разбъркайте към предварително направените на каша 1/2 ч.ч. брашно и прясното мляко. Оставете настрана да втаса.
Пресейте брашното 2 пъти заедно със солта и ванилията в голяма купа или тава. В кладенче по средата добавете яйцата, настърганите лимонова и портокалова кора, рома и активизиралата се мая.
Замесете продължително тестото, като от време на време добавяйте по малко брашно и разтопено масло. Месете, докато се поеме цялото количество брашно и се получи еластично тесто. Обикновено цялото месене отнема около 30 минути. По традиция, трябва да биете готовото тесто в плода около 100 пъти.
След това го прехвърлете в голяма купа, покрийте я и оставете на топло да втасва около 1, 5 ч - докато си удвои обема си. След това го премесете още веднъж леко, като добавите и полятите с малко ром или коняк стафиди. Оставете пак да втаса за 40 минути.
Разделете готовото тесто на 3 еднакви топки и 1 по-голяма. Разточете голямата на правоъгълник и оставете да почине така 5 минути. Трите парчета оформете на 3 еднакви дълги фитила, наредете ги един до друг и ги поръсете с нарязан локум, малко натрошени ядки или др. по желание. Усучете заедно трите фитила и ги оставете да починат също за 5 минути.
Поръсете малко локум, ядки, стафиди върху правоъгълника и отгоре сложете усуканите фитили. Завийте на руло с правоъгълника от външната среда и фитилите във вътрешността. Полученото руло отново усучете и оставете да втасва направо в намазнената тава, в която ще печете. Намажете след това с разбит жълтък, поръсете със захар. Пъхнете го в слаба фурна на около 100 градуса за 10 минути, след това увеличете на 150 градуса и доопечете до готовност.
Коментари