Начин на приготвяне
За тестото в голяма купа изсипвам водата, към нея добавям маята, зехтина и захарта, разбърквам.
Постепенно добавям брашното, смесено с количеството сол, като през това време замесвам с ръка до получаване на гладка топка без бучки.
Ако е необходимо, го премесвам на плота. В чиста купа под капак оставям тестото да втаса 3 часа (може и повече). При готовност на тестото го разстилам върху намазнена хартия за печене в тавата.
Подреждам доматките, маслините и поставям фокачата да се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Пече се до готовност, но да не препича.
След като е готова, в чаша смесвам зехтин, черен пипер и няколко връхчета розмарин.
Със сместа намазвам готовата фокача. Сушено месо добавям последно, нарязано на тънки ивици, които от топлината омекват.
Фокачата с маслини, домати и прошуто е готова.