Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с маслини, домати и прошуто

Фокача с маслини, домати и прошуто

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"И Папата ще напусне Рим и ще ви дойде на гости, ако подуши колко вкусна фокача с маслини, домати и прошуто сте приготвили"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл
  • суха мая - 3 г
  • захар - 10 г
  • сол - 5 г
  • зехтин - 1 с.л. (за тестото).
  • За плънка
  • маслини - зелени, черни или натурални
  • домат - пресен, за предпочитане чери
  • прошуто крудо
  • шпек
  • За намазване
  • зехтин - 4 - 5 супени лъжици
  • розмарин - пресен
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото в голяма купа изсипвам водата, към нея добавям маята, зехтина и захарта, разбърквам.

Постепенно добавям брашното, смесено с количеството сол, като през това време замесвам с ръка до получаване на гладка топка без бучки.

Ако е необходимо, го премесвам на плота. В чиста купа под капак оставям тестото да втаса 3 часа (може и повече). При готовност на тестото го разстилам върху намазнена хартия за печене в тавата.

Подреждам доматките, маслините и поставям фокачата да се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Пече се до готовност, но да не препича.

След като е готова, в чаша смесвам зехтин, черен пипер и няколко връхчета розмарин.

Със сместа намазвам готовата фокача. Сушено месо добавям последно, нарязано на тънки ивици, които от топлината омекват.

Фокачата с маслини, домати и прошуто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: