Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Пълнени яйца»Веган оризови яйца с куркума и кокосово масло

Веган оризови яйца с куркума и кокосово масло

Веган оризови яйца с куркума и кокосово масло
Снимка: Илиана Първанова
3 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л. + 3 щипки за пълнежа
  • черен пипер - 3 щипки
  • шарлан - 3 ч.л.
  • куркума - ½ ч.л.
  • кафява захар - 3 щипки кристална
  • кокосово масло - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • сусам - за поръсване
  • джоджен - свежи листа за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Формички - 6 бр. половинки яйца

Сваряваме ориза в оризоварка заедно с 1 ч.л. хималайска сол, 2 щипки черен пипер, 1 ч.л. шарлан и водата. Вече готов го оставяме да изстине. Оризът трябва да е стегнат и с лепкава консистенция.

Плътно запълваме 6 бр. формички - половинки яйца, които са леко навлажнени – с цел по-лесно отлепяне на ориза.

Докато оризовите яйчица се стегнат, приготвяме пълнежа, като в разлат метален малък съд разтапяме на котлона кокосовото масло, малко шарлан и разбъркваме с куркума (тъй като е желателно тя да мине през топлинна обработка). Сваляме от котлона и прибавяме 6 пълни чаени лъжички от сварения ориз и разбъркваме, така че да се оцвети равномерно.

Доовкусяваме с малко подправки на вкус – 1 щипка черен пипер, 3 щипки хималайска сол, 1 щипка червен пипер, 3 щипки кафява кристална захар. От добре разбърканата жълта оризова смес оформяме на 6 топченца за жълтъци.

Вече стегнатите оризови белтъци във формичките издълбаваме леко с лъжичка - в кръгла форма. Отлепяме ги с малко ножче около краищата и с леко потупване старателно ги отделяме от формичките.

Подреждаме ги в чиния - в подходящ цвят, за да изпъкнат белите оризови яйца. Поставяме във вдлъбнатините – куркумените оризови жълтъци. Поръсваме със сусам и украсяваме с пресни листенца джоджен.

Невероятно добра идея за веган оризови яйца с куркума и кокосово масло.

Тези фалшиви пълнени яйца са достоен заместител на яйцата! С интересен вид, чуден аромат и ориенталски вкус!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: