Начин на приготвяне
За замесването на козунак е важно да знаем, че всички продукти, участващи в състава му, трябва да са с температура 36- 37 градуса и в помещението да е топло.
Маята се стрива с 1 ч.л. захар и се разрежда с 2 к.ч. прясно мляко.
Към тях се прибавя част от брашното, за да се получи гъста каша.
Отгоре поръсваме с още малко брашно и оставяме да втасва при температура 36-40 градуса.
В купа с подходящи размери пресяваме брашното два-три пъти. Правим кладенче в средата.
Стафидите накисваме в портокаловия ликьор за 1-2 часа.
Яйцата разбиваме до побеляване със захарта, останалото прясно мляко, портокаловия сок и настърганите на ситно цитрусови кори.
Прибавяме и закваската от активиралата се мая.
Замесваме тестото за козунака добре, докато се образуват по него мехурчета въздух.
По време на замесването прибавяме още мазнина. Маслото да е до нас, тестото го обича. Ръцете не трябва да са сухи.
Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя да втасва.
Втасалото тесто разделяме първо на две половинки. Всяка от тях разделяме на още две части.
Всяка топка тесто се разтяга върху масата и се разточва леко.
Поръсваме повърхността със стафиди и навиваме на руло.
Поставяме оформените и леко усукани плитки във формата кръст, като прехвърляме козуначените плитки при всяко оплитане.
Краищата им подпъхваме внимателно и сплетеното тесто поставяме в постлана с хартия за печене форма.
Преценете количеството на тестото със съда, в който ще печете. Тестото ще бухне при втасването и при печенето.
Оставяме козунаците да втасат повторно.
Заделените жълтъци смесваме с разтопеното масло и прясното мляко.
Намазваме повърхността на козунаците внимателно.
Печем в умерено загрята фурна до готовност. В началото печем в добре загрята фурна на 200°C.
След десет минути намаляваме на 180 и печем до готовност, като пробваме консистенцията на тестото с дървено шишче.
Не изпускаме печивото от поглед и ако преценим, покриваме с алуминиево фолио.
Още топъл, моя великденски козунак със стафиди и портокалови корички намазвам със сиропа от портокаловото сладко и поръсвам с ванилова захар.
Весели и светли празнични дни.