Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Класически козунак с кафява захар и стафиди

Класически козунак с кафява захар и стафиди

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Класически козунак с кафява захар и стафиди
Снимка: Потребител#246858
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • кафява захар - 150 г
  • прясно мляко - 125 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 3 бр.
  • стафиди - 30 г
  • лимони - 1 бр. настъргана кора /или от портокал/
  • есенция - ванилия, ром
  • сол - 3 щипки
  • бадеми - 30 г филирани /по избор/
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захар - 5 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Козунакът е обреден хляб и процесът по приготвянето му трябва да е съпътстван с добри мисли. Тогава се получава...

Пресява се количеството брашно в дълбок съд.

Млякото се затопля леко. Отмерва се и необходимото количество захар.

Предвиденото количество сухо грозде се поръсва в купичка с лъжица брашно и се размесва, за да не потъва на дъното в козуначеното тесто.

Настъргва се на най-ситно ренде лимоновата/портокаловата кора.

Количеството масло се разтопява в микровълнова фурна.

Козунакът съдържа повече продукти, затова в отделен съд е препъръчително шупването на маята да се придружава с няколко лъжици от предвиденото количество пресято брашно заедно с малко от затопленото мляко, лъжица от захарта и щипка сол.

Когато се надигне, се слага още от брашното и прясното мляко и се примесва отново. Оставя се да втаса, докато се приготвят яйцата, останалото мляко и кафява захар, които се разбиват в друг съд..

В съда с брашното се прибавят течните съставки /яйцата и млякото със захарта/. Добавят се 2 щипки сол и се замесва тесто. Прибавя се шупналата отново мая и се меси с намазани с масло ръце. Меси се, докато се погълне цялото масло от тестото.

Когато се изглади тестото се оставя да бухне на топло. Околната температура на въздуха не трябва да надвишава 30 градуса, защото процесът на втасване ще се прекрати.

След около час се добавят настърганата кора, есенцията и набрашненото сухо грозде. Размесва се пак тестото с намазнени ръце върху намазнена повърхност. Тук е моментът да се плете, ако имате желание.

Късате на три, оформяте фитили и плетете козунака.

Така приготвени козунаците се прехвърлят в намаслени форми до половината височина на стените им. Количеството е достатъчно за две формички за кекс.

Когато формите се изпълнят, се пекат на 180 градуса за 20 минути, като преди това се намазват с разбитото яйце и се поръсват със захарта и бадеми.

Оставят се да изстинат във формите и се завиват или похлупват до настъпване на вълшебния час да опитате този класически козунак с кафява захар и стафиди

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: