Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб по механджийски

Хляб по механджийски

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Хляб по механджийски
Снимка: Аника Войт
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • масло - 1 с.л.
  • чубрица
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме леко прясното мляко. То не бива да бъде прекалено студено и в никакъв случай горещо. Температурата е близка на телесната.

В прясното мляко сложете две лъжици брашно и една супена лъжица захар. Разбъркайте.

В тази смес изсипете и маята. Отново разбъркайте и оставете на топло да втаса - 20-30 минути ще са достатъчни.

Пресейте брашното с една чаена лъжица сол. Направете кладенче с ръце и вътре изсипете маята и олиото.

Започнете да размесвате с ръце до получаването на меко, но нелепкаво тесто. Преместете тестото в леко намаслен съд и го покрийте с фолио.

Оставете да втаса поне за час.

В купичка разтопете маслото. Към него добавете подправките към селския хляб - чубрица, шарена сол и други по ваш избор.

Размесете леко втасалото тесто. Разделете го на малки топки. Всяка топка оваляйте в маслото с подправки.

Наредете топките във тавичка или друга форма.

Оставете хляба отново да втаса.

Сложете повторно втасалото тесто за хляб да се пече в предварително зягрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Да ви е вкусно с този хляб по механджийски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: