Начин на приготвяне
Загряваме леко прясното мляко. То не бива да бъде прекалено студено и в никакъв случай горещо. Температурата е близка на телесната.
В прясното мляко сложете две лъжици брашно и една супена лъжица захар. Разбъркайте.
В тази смес изсипете и маята. Отново разбъркайте и оставете на топло да втаса - 20-30 минути ще са достатъчни.
Пресейте брашното с една чаена лъжица сол. Направете кладенче с ръце и вътре изсипете маята и олиото.
Започнете да размесвате с ръце до получаването на меко, но нелепкаво тесто. Преместете тестото в леко намаслен съд и го покрийте с фолио.
Оставете да втаса поне за час.
В купичка разтопете маслото. Към него добавете подправките към селския хляб - чубрица, шарена сол и други по ваш избор.
Размесете леко втасалото тесто. Разделете го на малки топки. Всяка топка оваляйте в маслото с подправки.
Наредете топките във тавичка или друга форма.
Оставете хляба отново да втаса.
Сложете повторно втасалото тесто за хляб да се пече в предварително зягрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Да ви е вкусно с този хляб по механджийски.