Начин на приготвяне
Първо, затоплете млякото и активирайте маята като сипете около 100 мл мляко, 2 с.л. захар и 3 с.л. брашно.
През това време разбийте яйцата със захарта, млякото и ароматите.
Замесете тесто, като постепенно вмъквате олиото и маслото, месите продължително време до хубаво еластично тесто с видими мехурчета.
Оставете да втаса, след което разделете на 5 топки и едно малко топче, колкото ябълка.
Разточете ги на обли кори, намажете първата с шоколад, слагате втората отгоре и така всички без петата. Разрязвате ги на 8 части, оставяте центъра цял, за по лесно ориентиране поставете 1 чаша по средата.
Четири от парчетата през 1 разрежете по средата, хванете краищата и промушете отдолу. Другите четири разрежете на цяло и също промушете отдолу.
От снимката в суров вид ще разберете по добре как трябва да изглежда козуначената питка.
Малкото топче тесто разточете на малка кора, намажете с масло и навийте на руло, което нарязвате на малки рулца.
Поставете ги по средата на питката като цвете. Оставете питката цвете да втаса, след което намажете с разбития жълтък и поръсете със захар.
Печете козуначената питка Цвете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.