Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена питка Цвете

Козуначена питка Цвете

Козуначена питка Цвете
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Козуначена питка за щастие и благодат, която се приготвя за най-специалните поводи"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 6 с.л.
  • течен подсладител - 3 с.л.
  • сол - щипка
  • суха мая - 1 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • брашно - 800 г + 100 г за доомесване
  • течен шоколад - 1 кутийка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, затоплете млякото и активирайте маята като сипете около 100 мл мляко, 2 с.л. захар и 3 с.л. брашно.

През това време разбийте яйцата със захарта, млякото и ароматите.

Замесете тесто, като постепенно вмъквате олиото и маслото, месите продължително време до хубаво еластично тесто с видими мехурчета.

Оставете да втаса, след което разделете на 5 топки и едно малко топче, колкото ябълка.

Разточете ги на обли кори, намажете първата с шоколад, слагате втората отгоре и така всички без петата. Разрязвате ги на 8 части, оставяте центъра цял, за по лесно ориентиране поставете 1 чаша по средата.

Четири от парчетата през 1 разрежете по средата, хванете краищата и промушете отдолу. Другите четири разрежете на цяло и също промушете отдолу.

От снимката в суров вид ще разберете по добре как трябва да изглежда козуначената питка.

Малкото топче тесто разточете на малка кора, намажете с масло и навийте на руло, което нарязвате на малки рулца.

Поставете ги по средата на питката като цвете. Оставете питката цвете да втаса, след което намажете с разбития жълтък и поръсете със захар.

Печете козуначената питка Цвете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: