Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Веган морковена торта с глазура и орехи

Веган морковена торта с глазура и орехи

Веган морковена торта с глазура и орехи
Снимка: Илиана Първанова
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Специална морковена торта - и да не сте вегани, ще ви се услади"

Необходими Продукти

  • За блата
  • моркови - 1 ч.ч. настъргани
  • кафява кристална захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. гореща
  • сода - 1 ч.л. равна
  • оцет - 2 ч.л. ябълков
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - 6 с.л. (слънчогледово масло)
  • рожков - 1 ч.л.
  • канела - 3 щипки
  • овесени ядки -   1/2 ч.ч. фини
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч
  • орехи - 2 шепи натрошени
  • За морковения крем
  • моркови - 1/2 ч.ч. настъргани (около 2 бр. средни)
  • ябълки - 1/2 ч.ч. (1 бр. средна)
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган корен
  • канела - 2 щипки
  • кафява кристална захар - 3 с.л.
  • мед от глухарчета - 2 с.л. (домашен)
  • вода - около 10 с.л.
  • блат - 3 шепи натрошени изрезки от блата
  • За глазурата
  • рожков - 1 с.л. брашно
  • какао - 2 с.л.
  • канела - 1 щипка
  • кафява захар -   6 с.л. кристална
  • шарлан - 8 с.л.
  • вода - 8 с.л.
  • орехи - ситно натрошени за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сгряваме водата за блата (на електрическа кана или на котлон) и гореща - наливаме в дълбока купа.

В нея разтваряме содата с ябълковия оцет. Ръчно разбърквайки с телена сладкарска бъркалка, добавяме едни след други - кафявата кристална захар, ванилията, шарлана (нерафинирано слънчогледово масло), брашното от рожков, канелата и овесените ядки. Постепенно сипваме пълнозърнесто и типово брашно и щом сместа ги усвои равномерно - оставяме да престои за малко, докато подготвяме морковите, които прибавяме в купата към течното тесто, след като ги обелим и настържем на ренде.

Разстиламе половината смес във формичка за торта с подвижен ринг - с размер- 17 см диаметър, предварително намазана с шарлан. Печем на 180 градуса за около 30 минути.

Докато първият блат се пече във фурната, започваме да подготвяме крема, като обелваме и настъргваме морковите и ябълката на обикновено едро ренде, а пресния корен джинджифил - на много ситно (като за шоколад) ренденце, през което да не преминават конците, за да ги отстраним и да използваме само пюренцето му и сока. Разбъркваме ги с кафявата кристална захар и канелата - като леко ги намачкваме с ръка, за да си пуснат сока и оставяме да престоят.

Изваждаме от фурната изпечения морковен блат, отваряме ринга на формичката и го отделяме от дъното, като си помагаме с тънък нож. В случай че се е надигнал с връхче, като изстине - изрязваме внимателно излишната част, така че да се получи равен кръгъл блат. 

Измиваме двете части на формичката за торта, подсушени ги съединяваме и отново намазваме с шарлан (и дъното и страничките). Разстиламе втората половина от тестената смес и изпичаме на същите градуси и минути.

През това време в малка тенджерка сваряваме морковената смес за крема само за 2-3 минутки при постоянно разбъркване, колкото да омекне ябълката и да се омекоти пикантният вкус на пресния джинджифил, а също и да се подсили приятния аромат на канелата.

След като изстине, сипваме  сместа в малката кана на нутри булет (или мощен блендер) и смиламе за кратко.

Разтапяме домашния течен мед от глухарчета с 6 с.л. вода в огнеупорен съд на котлона и оставяме да ври 1-2 минути. Вече изстинал (тъй като не е добре да блендираме горещи съставки), го добавяме в каната и смиламе отново. Наливаме още 4 с.л. вода и смиламе крема още 3 пъти по няколко секунди, като всеки път прибавяме по 1 шепичка натрошени изрезки от първия блат.

След като и вторият блат е готов (в случая не се надигна като първия, а е приятно овален и затова не го изрязваме отгоре) го отлепяме по същия начин от формичката.

Разстиламе готовия гъст крем върху първия блат и поставяме отгоре втория  блат, като леко го притискаме, за да се залепи. Изравняваме крема на нашата морковена торта, така че да не стърчи отстрани.

Следва да приготвим глазурата. Смесваме в тенджерка всички съставки за нея: рожков, какао, канела, кафява кристална захар, шарлан и вода. Като заври хомогенната смес - варим 2-3 минутки, за да се сгъсти, докато разбъркваме.

След като поизстине малко, нанасяме шоколадовата глазура върху тортата, като я намазваме богато отгоре и отстрани.

Тъй като бързо се стяга, веднага украсяваме с предварително оформени топченца от останалите парченца блат, намачкани с малко от морковения крем и поръсваме със ситно натрошени орехи.

Вълшебна Веган торта с глазура и орехи - вдъхновяваща на вид, сладост и аромат!

Чудно Вкусно! .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: