Начин на приготвяне
Нужни са още:
памук-1 пакет
купички
лъжички
пипетка (по желание)
топла вода
Започваме подготовката на нашите великденски яйца със старателно измиване, но без много да ги разклащаме.
Поставяме ги във висока и тясна тенджера, където ги нареждаме внимателно. Наливаме поне 1 пръст студена вода над тях, за да се покрият.
За да не се пукат яйцата, докато се варят, наливаме 1 кафена чашка оцет и 1-2 с.л. сол.
Слагаме на котлона на умерена температура и щом заврат, отмерваме 9 минути (по-дългото варене е за да сме сигурни, че яйцата могат да издържат по-дълго, ако са повече и не ги изядем бързо).
Докато яйцата се варят си подготвяме боичките.
В отделни купички изсипваме боите, слагаме 2 с.л. оцет, доливаме топла вода и разбъркваме добре, за да се смесят. Много е важно всяка купичка да си има отделна лъжичка, за да не се изцапат и смесят различните цветове.
Когато яйцата са готови, внимателно изливаме водата или ги прецеждаме, но НЕ наливаме студена вода отгоре.
Разбира се, боядисваме първото яйце червено за Богородица - с него правим кръстче за здраве на близките си и го отделяме настрани. То не бива да се чупи.
За останалите яйца си откъсваме достатъчно големи парчета памук, така че да можем да завием яйцата в тях. Разстиламе всяко парченце и вземаме с лъжичката от всяка купичка по малко боя и я разливаме внимателно върху памука, като правим различни шарки.
По желание може да използваме пипетка за по-лесно, но трябва да внимаваме да не се смесват цветовете. Различни подходящи комбинации, които могат да се направят са цветни точки, цветни линийки, изцяло един цвят памук, например жълт, с червено сърце по средата и други - всичко зависи от вашето въображение.
Моята любима комбинация е от синя и червена боя, а ако имам и лилава - получава се красиво яйце с космически шарки.
Щом сме обагрили памука, завиваме яйцата и ги притискаме плътно, като внимаваме да не се счупят. Оставаме ги така да престоят поне 4-5 минути, за да се оцветят добре. След това развиваме памуците и получаваме интересни шарени памучни великденски яйца.