Начин на приготвяне
Брашното, гриса и солта се сипват в удобна за месене купа. Оформя се кладенче и в него се сипва шупналата мая и олиото.
За да шупне маята се разтваря в 200 мл топла вода заедно със захарта и една лъжица брашно. Оставя се 15-20 минути на топло докато бухне.
Тестото се омесва, така че да се получи мека и нелепкава топка.
Разделя се на 4 равни части и всяка част се оформя с ръце на средно дълго фитилче като франзела.
Правят се разрези на кръст върху всяко хлебче и се поръсва със сусам.
Хлебчетата се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
Времето за втасване зависи от топлината в стаята, но ориентировъчно е между 40 минути и час и половина.
Количеството на брашното е също приблизително, тъй като е важно тестото да е нелепнещо, за да се получи хубав хляб.
Хлебчетата Мафалда се слагат в студена фурна и докато тя се затопля продължават да втасват, затова не ги изчаквайте твърде дълго да втасват, за да не превтасат.