Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сицилиански хлебчета Мафалда

Сицилиански хлебчета Мафалда

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Сицилиански хлебчета Мафалда7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Топли, топли сицилиански хлебчета, които ще хапнете директно, просто няма да устоите"

Необходими Продукти

  • брашно - между 700 и 1000 г
  • грис - 250 г пшеничен
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • вода - 400 мл
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, гриса и солта се сипват в удобна за месене купа. Оформя се кладенче и в него се сипва шупналата мая и олиото.

За да шупне маята се разтваря в 200 мл топла вода заедно със захарта и една лъжица брашно. Оставя се 15-20 минути на топло докато бухне.

Тестото се омесва, така че да се получи мека и нелепкава топка.

Разделя се на 4 равни части и всяка част се оформя с ръце на средно дълго фитилче като франзела.

Правят се разрези на кръст върху всяко хлебче и се поръсва със сусам.

Хлебчетата се оставят да втасат, докато удвоят обема си.

Времето за втасване зависи от топлината в стаята, но ориентировъчно е между 40 минути и час и половина.

Количеството на брашното е също приблизително, тъй като е важно тестото да е нелепнещо, за да се получи хубав хляб.

Хлебчетата Мафалда се слагат в студена фурна и докато тя се затопля продължават да втасват, затова не ги изчаквайте твърде дълго да втасват, за да не превтасат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: