Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Класически картофен огретен с мляко

Класически картофен огретен с мляко

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Класически картофен огретен с мляко
Снимка: Потребител#246858
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ако си падате по класическите изпитани рецепти, ето една за картофен огретен - насладете се"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сирене - 350 г /краве, овче/
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • масло - 120 г
  • сол
  • магданоз - 1/2 вр.
  • по желание
  • течна сметана - готварска
  • кашкавал
  • чесън
  • млян черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и се пускат във вряща вода, без да се белят, за приблизително 30 минути.

Сварени, те се отцеждат и се оставят да се охладят. Обелват се. В дълбока купа се натрошава сиренето. При него се добавят намачканите с ръце картофи и всичко се омесва до хомогенна смес. Ако сиренето е солено, не се добавя сол.

В тавичка с диаметър 25 см. се размазват 20-30 грама от маслото. Разпределя се сместа и се запича 15 мин. във фурна на 180 градуса.

Прясното мляко и яйцата се разбиват с малко сол. При желание количеството мляко може да се добави като вариант равни части мляко и сметана. Останалото масло се нарязва на малки парченца. Тавичката се изважда от фурната и се излива в нея млечно-яйчената смес.

Разпределят се отгоре парчетата масло и картофеният огретен се връща във фурната за още 20 минути.

Любителите на чесън могат да го добавят в картофената смес, накълцан ситно.

Когато фурната се изключи огретенът може да се поръси с предварително подготвен настърган кашкавал /60-70 г/ .

Ястието се поръсва с пресен магданоз. Подходящо е както за основно, така и за гарнитура към месни ястия.

Класическият картофен огретен с мляко е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: