Начин на приготвяне
Картофите се измиват и се пускат във вряща вода, без да се белят, за приблизително 30 минути.
Сварени, те се отцеждат и се оставят да се охладят. Обелват се. В дълбока купа се натрошава сиренето. При него се добавят намачканите с ръце картофи и всичко се омесва до хомогенна смес. Ако сиренето е солено, не се добавя сол.
В тавичка с диаметър 25 см. се размазват 20-30 грама от маслото. Разпределя се сместа и се запича 15 мин. във фурна на 180 градуса.
Прясното мляко и яйцата се разбиват с малко сол. При желание количеството мляко може да се добави като вариант равни части мляко и сметана. Останалото масло се нарязва на малки парченца. Тавичката се изважда от фурната и се излива в нея млечно-яйчената смес.
Разпределят се отгоре парчетата масло и картофеният огретен се връща във фурната за още 20 минути.
Любителите на чесън могат да го добавят в картофената смес, накълцан ситно.
Когато фурната се изключи огретенът може да се поръси с предварително подготвен настърган кашкавал /60-70 г/ .
Ястието се поръсва с пресен магданоз. Подходящо е както за основно, така и за гарнитура към месни ястия.
Класическият картофен огретен с мляко е готов.