Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Пълнени патладжани с кайма, чери домати и босилек

Пълнени патладжани с кайма, чери домати и босилек

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Пълнени патладжани с кайма, чери домати и босилек
Снимка: Мария Божилова
2 / 7
02/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Пълнени патладжани с апетитна плънка - вечеря, на която бихме сложили пълно отличие"

Необходими Продукти

  • патладжани - 10 бр.
  • кайма - 1.2 кг. смес свинско - телешко (60/40)
  • доматено пюре - 700 г
  • чери домати - 500 г
  • лук - 2 глави
  • сух риган - 1/2 ч.л.
  • дафинов лист - 4 бр.
  • олио
  • пресен босилек
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Слага се в дълбок съд с незалепващо покритие. Залива се с малко олио и се запържва до златисто.

Каймата трябва да е от смяно месо, не готова. Много добре се размесва, докато се образуват конци. Не се слага сол при размесването.

След като лукът е запържен, се прибавя каймата, която заедно с лука се запържва 10 мин. Прибавя се натрошеният дафинов лист, ригана, сол и черен пипер. Разбърква се много добре.

Босилек - 6 бр. листа пресен, се нарязва на много ситно и се пасира с малко олио. Прибавя се към доматеното пюре и се разбърква.

Към запържената кайма се прибавя доматеното пюре с босилека. Разбърква се и се захлупва с капак, температурата на котлона се намалява на слабо и се оставя 30 мин. да ври, като периодично се разбърква.

Патладжаните се измиват и се нареждат в тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 мин., като не се добавя вода и мазнина, след което се изваждат и се оставят да изстинат.

Всеки патладжан се издълбава с кухненска ножица. В издълбаната част се пълнят със сместа от кайма.

Отстрани се нареждат цели чери домати. Заливат се с олио и пълнените патладжани се пекат 30 мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса.

Пълнените патладжани с кайма, чери домати и босилек са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Много красиво поднесено ястие, браво! Сигурна съм, че и вкуса не отстъпва на красотата!
05.05.2020 11:04
2
1
Покажи всички подкоментари