Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голям съд със сито. В леко топла вода слагаме маята и захарта и разбъраваме с пръсти да се размие маята. Към нея слагаме и 1 с.л. брашно и покриваме с кърпа на топло за 10 мин. Трябва да бухне.
Правим си кладенче в средата на брашното и слагаме водата с маята в брашното, сол, олио и оцет. Замесваме меко тесто. Набрашняваме си плота и го доомесваме. Тестото трябва да е меко и пухкаво, не да лепне и да не е твърдо.
Покриваме тестото с кърпа и оставяме и него на топло за да втаса за около 1 час може и по малко зависи от това дали ви е топла стаята и дали ви е хубава маята. Копривата, която ползвах, е брана и е само малки млади връхчета. Измиваме я с вода и я оглеждаме добре.
Слагаме тенджерка на котлона вода и я попарваме всичката за около 6-7 мин. Слагаме в купа копривата и изчакваме да изстине. Нарязваме я.
Отделяме от 1 от яйцата жълтък и го слагаме в купичка, разбиваме го с вилица - ще ни трябва за намазване по-късно. Разбиваме 1 яйце и 1 белтък в купичка и прибавяме към копривата. Измиваме си джоджена. Нарязваме на ситно шепа пресен джоджен.
Прибавяме черен пипер и сол, ако е нужно, защото ще слагаме сирене и трябва да се внимава да не стане солено. Натрошаваме сиренето. Прибавяме и него. Разбъркваме всичко много добре. Втасалото тесто делим на 2 части. Оформяме го на две топки.
Набрашняваме си плота и с точилката разточваме на квадрат всяка топка. С голяма лъжица слагаме от сместа от коприва, яйца, сирене, пресен джоджен и подправена с черен пипер и сол ако трябва.
Навиваме листа на руло. Навиваме, усукваме леко, гледаме да не излиза плънка. Намазваме си тава с масло и набрашняваме. Слагаме рулата едно до друго в тавата. Тавата не много голяма. Оставяме да втаса за 30-40 минути, но пак зависи колко е топла стаята. Покриваме закуската с кърпа задължително. Като втаса намазваме с разбит жълтък със силиконова четка. Ръсим с ръсеница обилно.
Печем зелника в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност и хубав загар.
Като се изпече, покриваме с кърпа да се задуши, за да е мека баницата. Всяко руло режем на парчета. Да ви е сладко! Много вкусна закуска!
Зелникът с коприва и типово брашно е готов.